Poišči buklo

ponedeljek, 2. april 2018

Sarah Clelland: The National Trust Book of Scones: 50 Delicious Recipes and Some Curious Crumbs of History

Ko gresta zgodovina in slastno pecivo z roko v roki.


Avtor: Sarah Clelland
Naslov: The National Trust Book of Scones: 50 Delicious Recipes and Some Curious Crumbs of History
Leto izdaje: 2017
Založba: National Trust Books
Št. strani: 128
ISBN: 9781909881938
Žanr: kulinarika, potopis
Goodreads

Ko je Sarah Clelland dopolnila 39 let, se je včlanila v National trust. National trust je konzervacijska organizacija v Angliji, Wellsu in na Severnem Irskem, ki ohranja in varuje zgodovinske kraje in prostore. Ustanovljena je bila leta 1895. Sarah se je odločila, da bo obiskovala kraje, ki so pod njihovo zaščito in povsod poizkusila tudi njihove čajne kolačke imenovane „scone“. O tem je začela pisati blog in s časoma je iz tega nastala knjiga.

V tej knjigi najdemo 50 krajev in 50 receptov, vedno eden poleg drugega. To je morda malo neobičajna knjiga za branje od prve do zadnje strani, a ravno to sem naredila in ob tem zelo uživala. Recepti niso opremljeni z slikami in kraji ne z fotografijami, zato je potrebno uporabiti malo domišljije ali pa strica googla, ki nam pokaže vse te prečudovite kraje. Na vsakih nekaj strani, sem na internetu pobrskala za fotografijami, ki so me res očarale.

Opisi znamenitosti so sestavljeni iz zgodovinskih dejstev. Tako avtorica vedno oriše pomembna zgodovinska dejstva, dogodke in ljudi, ki so povezani s krajem in kako so prišli pod okrilje organizacije National trust. Da pa so ti sestavki bolj zabavni, nam opiše tudi kakšno zanimivo zgodovinsko ali zabavno osebno anekdoto, ki bralca nasmeje. Tu se zelo dobro čuti avtoričina osebna nota, kar mi je bilo zalo všeč.

En recept sem tudi že preizkusila. Spekla sem „Cheese Scones“. Odlični so bili. Vsekakor bom v prihodnje zamesila še kakšne.

Knjiga vsebuje recepte in vsakemu, ki jo bo prelistal, se bodo začele cediti sline. Tako bo slej kot prej končala ta knjiga v kuhinji, kjer bo nadobuden pek probal listati po njej z rokami umazanimi od moke ali česa drugega. Želela bi si, da bi bila knjiga narejena iz papirja, ki bi bil malo bolj odporen na packe.

Ob branju sem zelo uživala. Knjiga je v meni vzbudila željo po peki in raziskovanju. Zelo verjetno je, da teh krajev ne bom nikoli obiskala, a morda pa enega ali dva vseeno kdaj uspem obiskati.

Če bi radi izvedeli več o dejavnostih, ki jih vodi National trust, obiščite njihovo stran https://www.nationaltrust.org.uk/ . Avtorici lahko sledile pri nadaljnjem raziskovanju kolačkov in Velike Britanije na blogu http://nationaltrustscones.blogspot.si/ .

Prijetno branje,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar