Poišči buklo

torek, 17. oktober 2017

Český Krumlov


Na poti iz Prage nazaj v Ljubljano, smo se z družino za dve urici ustavili v majhnem in slikovitem mestu Český Krumlov. Name je naredil tako pravljičen vtis, da se bom v prihodnje definitivno za nekaj dni vrnila.


Český Krumlov leži na okljuku reke Vltave. Leta 1992 je bilo staro mestno jedo dodano na seznam Unescove svetovne dediščine.

Korenine naselbine na tem področju segajo v staro kameno dobo, v bronasti dobi je bila tu prva večja naselbina, Kelti pa so se naselili v mlajši železni dobi. Slovani so na to področje prišli v 6. stoletju pred našim štetjem.



Z gradnjo gradu je okoli leta 1240 začela lokalna premožna družina Vitkovic. V dokumentih je utrdba prvič omenjena leta 1253. Leta 1302 je rodbina Vitkovic izumrla in kralj Vanceslav II. je to področje podelil rodbini Rosenberg, ki so bili zelo dobri trgovci.

William Rosenberški je gradprenovil v renesančnem stilu. Leta 1602 so Rosenberški grad prodali Habsburžanom, ki so ga kasneje podarili rodbini Eggenberških. Od leta 1719 do 1945 je bil grad v lasti rodbine Schwarzberg.



Čez grad, ki je zgrajen skali in do katerega je na Češkem večji le še praški, se lahko sprehodimo brezplačno. Preko notranjega prvega in drugega dvorišča pridemo do arkad, na katerih najdemo kipe svetnikov in za njimi prečudovit razgled na mesto. Sprehodimo se lahko tudi po grajskih rokokojskih vrtovih. Notranjost gradu si je mogoče ogledati le z vodstvom.



Kot že rečeno smo si Český Krumlov zbrali za postanek, da si pretegnemo noga in še kaj vidimo na poti iz Prage nazaj domov. V vročem poletnem dnevu, je bilo pohajkovanje po senčnih in ozkih ulicah zelo prijetno.

Povzpela sem se na grajski stolp, iz katerega je prečudovit pogled na celotno mesto. Vzpon na grajski tolp ni preveč naporen in po mojem nujen ob obisku mesta.



Obisk tega mesta na koncu potovanja je bil zame pravšnji zaključek dopusta, saj o njem premišljujem še danes. Vsekakor se bom vrnila, saj ni preveč oddaljen od Ljubljane. Želim si spustiti se po Vltavi, v njej ob slikovitem pogledu na grad namakati noge ter raziskovati in pohajkovati po ulicah, ko le te niso polne turistov. Tudi vodenega obiska gradu bi se rada udeležila.

Mislim, da mi je Český Krumlov tako zelo všeč zaradi svoje slikovitosti, zelene narave, ki ga obkroža in predvsem prisotnosti vode. Vltava, ki se vije skozenj, mesto razpolavlja in tudi povezuje. Ljudje se zbirajo ob obrežju, vozijo po njej s kanuji in čolni ter namakajo noge. Vse to bi rada počela tudi sama.



Ali ste že obiskali Český Krumlov?


Prijetno potepanje,

Pina

2 komentarja:

  1. Jaz sem bila nad tem mestecem popolnoma očarana. Sicer nisva imela takšne sreče z vremenom, kajti ob najinem obisku je bilo hladno in deževno, ampak je bilo vseeno čudovito. Presenečena sem bila nad številom azijskih turistov, ki jih na poti čez Češko nisva srečevala. Omenila bi še še srednjeveško večerjo, ki je bil najboljši obrok v tistem mesecu lazenja po Poljski&Češki :D Če se kdaj vrneš, toplo priporočam ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da se vrnem :) Čeprav je mesto tako majhno, je zelo zanimivo. Hrana na Češek je pa res dobra. In hvala za priporočilo, bom obdržala v mislih :D

      Izbriši