Poišči buklo

petek, 3. februar 2017

Gosta porova juha s krompirjem

V mrzlem delu leta pogosto za kosilo pripravim gosto juho. Tokrat je bila na vrsti gosta juha iz pora in krompirja.



Da je juha odlična, je potrebno pazljivo izbrati sestavine. Skrivnost je v okusa polnem poru ter zelenjavni jušni osnovi. Juha bo gosta, saj bomo uporabili nariban krompir, ki bo med kuhanjem juho zgostil.

Za 6 porcij potrebujete
1 velika čebula
5 velikih strokov česna
1 zelo velik ali 3 manjši pori
5 srednje velikih krompirjev
0,5 dl belega vina
1,2 L zelenjavne jušne osnove
olivno olje
sol, poper
drobnjak, peteršilj
sladka paprika v prahu

V posodi segrejemo olje. Čebulo narežemo na majhne kocke, damo v ponev, solimo ter popražimo. Dodamo na drobno nasekljan česen.

Por dobro operemo, po dolžini prerežemo na pol ter ga narežemo na tanke kolobarje. Na hitro ga popražimo z čebulo in česnom. Zalijemo z belim vinom.

Krompir olupimo in naribamo. Tudi krompir damo v lonec. Vse skupaj začinimo z soljo, poprom, sladko papriko v prahu, drobnjakom in peteršiljem.

Zalijemo z jušno osnovo ter pustimo, da zavre. Na zmernem ognju kuhamo 15-20 min.

Ko je juha kuhana, jo z paličnim mešalnikom spasiramo do polovice.

Gosto porovo juho s krompirjem postrežemo z žličko kisle smetane ali rezino popečene slanine.


Pri tej juhi me je všeč njena gostota ter kremna tekstura. Dva krožnika juhe me prijetno nasitita, včasih pa se na naši jedilni mizi pojavi tudi kot predjed.

Dober tek,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar