Poišči buklo

torek, 26. januar 2016

Najboljše knjige leta 2015

Izmed prebranih 31 knjig v letu 2015 sem izbrala 6 knjig, ki jih lahko označim za najboljše, ki sem jih prebrala v preteklem letu. Kriterij zanje je bil zelo preprost: katerih kjnig (seveda v pozitivnem smislu) kar ne moram pozabiti. Predstavila vam jih bom v zaporedju, v katerem sem jih prebrala. 


Patrick Ness: Sedem minut čez polnoč (A Monster Calls)
Čudovita, ganljiva in žalostna zgodba o odraščanju, strahu, resnici in izgubi. Pošast dečku Conorju pove tri zgodbe. Na koncu mora Conor povedati četrto, svojo. Zgodba je pospremljena z črno-belimi ilustracijami, ki odsevajo ton pripovedi. Knjigo boste našli na mladinskem oddelku knjižnice, a je več kot primerna tudi za starejše bralce. Film posnet po knjigi v kinematografe prihaja predvidoma oktobra 2016.

Svojega življenja ne izpišeš z besedami, je rekla pošast, ampak z dejanji. Kar misliš, ni pomembno. Štejejo samo dejanja.

John Wyndham: The Day of the Triffids
Znanstvenofantastična klasika, ki je izšla leta 1951 govori o koncu sveta in invaziji nezemljanov v obliki hodečih nadnaravno velikih in mesojedih rož. Ko po nenavadnem meteorskem dežju oslepijo skoraj vsi ljudje, je breme na tistih, ki še lahko vidijo, da nekako preživijo. Zgodba nam pokaže različne človeške odzive v skrajni situaciji in hkrati odpira etična in moralna vprašanja. Vsekakor knjiga, ki jo bom ponovno prebrala, saj vem, da lahko v njej odkrijem nove nianse.

Andy Weir: The Martian
Če niste prebrali knjige, ste pa morda videli film z Mattom Damonom v glavni vlogi. Astronavt Mark Watney mora sam preživeti na Marsu. A kaj ko njegova posadka in celotna Zemlja misli, da je umrl. S svojim humorjem in iznajdljivostjo ter bojem za preživetje na negostoljubnem rdečem planetu bralca drži na trnih. Čeprav čisto vsega nisem razumela, me znanstvena plat zgodbe pri branju ni ovirala. Film k knjigi doprinese čudobite prizore iz “Marsa”, knjiga pa še malo več scen in humorja.

Lev Grossman: The Magicians
Mnogi knjigo označujejo kot Harry Potter za odrasle. Sama se s to oznako ne bi strinjala, saj bi kot edino skupno točko lahko izpostavila skrit čarovniški svet. Quentin v prvi knjigi trilogije išče samega sebe, rešitev za svoj neprestan notranji nemir ter pot v Fillory (v katerem lahko vidimo Narnijo). Zgodba je temačna, pravljična, glavni junak pa je polen napak. Knjiga je namenjena odraslemu bralcu, saj se v njej srečamo s seksom, drogami, alkoholizmom in nasilnimi prizori. Hitro branje, ki me je kar povleklo vase. Naslednji dve knjigi že stojita na polici, a se ju nekako ne moram lotiti, saj ne želim, da bi se zgodba končala.

Can a man who can cast a spell ever really grow up?

Mark Cavendish: At Speed
Prva avtobiografska knjiga o športniku, ki sem jo prebrala. Marka pred to knjigo nisem kaj posebej marala. Iz svetovnega prvenstva na Danske, kjer se osvojil naslov svetovnega prvaka v cestnem kolesarstvo, sem prišla z besedami: „Zakaj prav on!“. Sedaj se je moje mnenje o njem spremenilo. Je namreč prav prijazen in zabaven dečko, ki ve, kaj hoče in bo svojemu cilju vse podredil. Knjiga zajema le obdobje med letoma 2009 in 2013. V tem obdobju so opisani njegovi vzponi in padci, odmevni dogodki ter pot do velikih zmag. Predvsem „prolog“, ki opisuje zmago na svetovnem prvenstvu, je napisan tako, da nas potegne v silovit in spektakularen zaključek dirke, v šprint. Nobena stran ni bila dolgočasna, anekdote pa so podprte z Markovim humorjem. Rada bi prebrala še več tovrstnih knjig in izbira pri očetu v omari res ni majhna.

My instinctive reaction on Lance Armstrong on Oprah Winfrey? Too many adverts.

Brandon Sanderson: The Final Empire (Mistborn Book One)
Druga začetna knjiga trilogije, ki sem jo prebrala v letu 2015 in bi jo rada nadaljevala, a kaj ko je število nadaljevanj omejeno. Zgodbo je malo težko pojasniti, a govori o boju majhne skupine proti tiranu. Ali tiren vseeno nekako skrbi za dobrobit ljudstva? Izbrani posamezniki lahko iz različnih kovin povlečejo različne sposobnosti. Magični sistem in svet ter njegova zgodovina so podani tako, da jim bralec z lahkoto sledi in verjame. Zgodba je napeta in polna (tudi krvavih) preobratov, ki pa ji vseeno z lahkoto sledimo. Kljub 643 stranem hitro in napeto branje, ki me je na koncu pustilo polno vprašanj. Upam, da čim prej v roko vzamem naslednjo knjigo.

The right belief is like a good cloak, I think. If it fits you well, it keeps you warm and safe. The wrong fit, however, can suffocate.

Katera knjiga prebrana v letu 2015 vam je ostala zasidrana v spominu?
Pina

5 komentarjev:

  1. Najljubša leta 2015 je definitivno serija Outlander, sicer sem trenutno zaradi obveznosti obstala na 4 knjigi, ampak sem popolnoma zaljubljena v zgodbo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prva knjiga serije Outlander bi bila sedma knjiga, ki bi jo lahko tu omenila. Takoj ko bom imela malo več časa, se bom lotila nadaljevanja :) Spremljaš tudi serijo? Jaz je še nisem pogledala.

      Izbriši
  2. Ena izmed tistih, ki se mi je v 2015 najbolj zasidrala v srce je All the Bright Places od Jennifer Niven. To je bila ljubezen na prvo branje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za predlog. Sem jo že rezervirala v knjižnici :)

      Izbriši
    2. Sporoči kako ti bo všeč.

      Izbriši