Poišči buklo

sreda, 12. november 2014

F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby

Nedavno je bil v Mestnem gledališču Ljubljanskem Veliki Gatsby premierno uprizorjen na slovenskih odrih. Preden si ogledam predstavo, sam želela prebrati knjigo. Nato pa seveda pridejo na vrsto filmi.





Avtor: F. Scott Fitzgerald
Naslov: Veliki Gatsby (The Great Gatsby)
Leto: 2013 (1925)
Prevod: Tomaž Metelko
Založba: Mladinska knjiga; Zbirka Žepnice
Št. strani: 156
ISBN: 978-961-01-2889-2
Žanr: Roman








Vsebina
Amerika, poletje 1922. Blišč, zabave, razvrat. Ljubezen in prevara. Videz in resnica. Ideal in izmišljotina. Vse to je Jay Gatsby.

Pripovedovalec začne pripoved z mislijo, da je čut za dostojanstvo neenakomerno porazdeljen med ljudmi. Mislim, da je to vodilo zgodbe.

Zgodbo pripoveduje Gatsbuyev sosed Nick. Skozi njegovo poznanstvo se nam razkrije celotno Gatsbiyevo življenje.

Napetost je v prvem delu knjige grajena z samo figuro Gatsbiya, ki je prisoten a hkrati odsoten. Namigovanja na njegovo preteklost, dejavnost in zabave so vir čenč, ki krožijo med ljudmi. Tako se stopnjuje napetost in naša želja po prvem srečanju z osebo, katere ime je naslov knjige. Ko ga končno le srečamo v osebi, je to nepričakovano in sprva na videz nepomembno.

Kot bralci danes nimamo veliko stika z svetom, v katerem se zgodba odvija. Tedanja atmosfera, splošno življenjsko občutje in fizična podoba sveta je podana na način, da se nam kar sama riše pred očmi. Hkrati pa bi svetovala, da za boljše doživetje in bolj avtentično predstavo (predvsem o modi), malo pobrskate po knjigah ali fotografijah na internetu in tako izpolnite manjkajoče ali morda nepredstavljive podrobnosti.

Gledano površno, je Veliki Gatsby le ljubezenska zgodba. A za njo se skriva veliko več. Izpostavljeno je mnogo moralnih vprašanj: zvestoba v zakonu, nezakoniti način pridobivanja premoženja, laganje, umor. Predvsem pa zgodba gradi na pripovedovalčevem spoznanju, da preteklosti ni moč ubežati ter da vsako izumetničeno vedenje nekaj prikriva. Tako so videz, blišč in brezbrižnost odraz tedanjega časa in hkrati točka, ki zaznamuje osebe in njihovo usodo.

Mislim, da bi globlje lahko v knjigo pogledala šele po drugem branju. Knjigo bi priporočala vsem, ki se radi poglobijo v zgodbo in jo odkrivajo v njeni večplastnosti. Mislim, da je dobro, da sem najprej prebrala knjigo in bom šele sedaj pogledala filme (tistih ohranjenih 5 min iz leta 1926, film z Robertom Radfordom iz leta 1974 in seveda Leonarda DiCapria iz leta 2013).

Ste tudi vi prebrali to klasiko in kaj mislite o njen?
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar