Poišči buklo

ponedeljek, 29. september 2014

Richelle Mead: Silver Shadows

Bloodlines je ena mojih najljubših serij in je neke vrste nadaljevanje Vampirske akademije (The Vampire Academy; TVA). V slovenščino sta prevedeni prvi dve knjigi, jaz pa se bom tokrat posvetila predzadnji. Načrtno sem se trudila, da sem brala bolj počasi, tako da je dlje trajalo (vseeno prišla do konca prehitro).


Avtor: Richelle Mead
Naslov: Silver Shadows (Bloodlines #5)
Leto izdaje: 2014
Založba: Penguin Group
Št. strani: 380 (mehka izdaja)
ISBN: 978–0–141–35018–9
Žanr: Mladinska fantastika, nadnaravno


Vsebina
Potem, ko je vsa svoja prepričanja postavila pod vprašaj in za le te ter ljubezen tvegala vse, Sydney je v prevzgoji. Bori se za svoj razum, prepričanja in ljubezen. Adrian se mora sam postaviti na noge in se boriti z starimi demoni. Bosta zmogla in premagala svoje najhujše strahove?




Kot že v The Fiery Heart je tudi tokrat zgodbo doživimo tako iz Adrianovega pogleda kot tudi iz Sydnyinega. Ker sta večino knjige ločena, se njuni zgodbi zlijeta v eno šele na koncu. Zelo mi je všeč, da tokrat ne samo dobimo vpogled v dve duši, ampak ju spremljamo preko njunih najtemnejših strahov, dvomov in osebnih bitk.

Zgodba je tokrat boj napeta, fizična in polna nepričakovanih obratov, zaradi katerih sem se ustavila pri branju in zajela sapo ter si mislila „aaaaa pa saj ne mora biti res“. Napetost je strmo stopnjevana z mučenjem skozi katerega gre Sydney, ki se nam zagnusi in vzame sapo.

Na veliko veselje vseh ljubiteljev TVA se v tej knjigi pojavijo Rose, Dimitri in Lissa. In glede na razvoj dogodkov, bodo verjetno (držim pesti) v naslednji knjigi odigrali malo večje vloge. V zgodbo je vpeljanih tudi nekaj novih karakterjev. Sheridan, ki vodi prevzgojo in do katere bralec zelo hitro začne gojiti globoko zamero. Duncan, Emma in Chantal so Sydneyini sojetniki z vsak svojo zgodbo.

Plus točke ta knjiga pri meni dobi, ker:
  • bralec na začetku zgodbe izgubimo občutek za čas in kraj. Sydney ne ve, koliko časa je že zaprta. Adrianovo popivanje pa tudi naredi svoje. To nas še bolj povleče v knjigo.
  • je Adrianova uporaba duha vedno bolj epska oz. „badass“. Lahko hodi po sanjah, zdravi, obudi mrtvega, bere auro, spreminja izgled IN obvlada telekinezo. Enako velja za Sydney, ki za magijo ne potrebuje več amuletov in knjig.
  • res ne vem, kaj se bo zgodilo z glasom tete Tatiane v Adrianovi glavi. Kar čakam, da ga bo prisilila v nekaj ne ravno dobrega.
  • je bivši alkimist Marcus zopet imel večjo vlogo in sta si z Adrianom delila nekaj zabavnih monologov.
  • je konec največji preobrat. Prav zaradi njega bo čakanje na nadaljevanje zelo dolgo in težko.

To je vsekakor ena od tistih knjig, ki bi jih lahko brala v neskončnost. Oh ko bi bila vsaj naslovnica lepša.Šesta in žal zadnja knjiga The Ruby Circle izide 2. februarja 2015. Do takrat je še dolga doba. Tistim med vami, ki imate radi nadnaravno (še posebej vampirje), bi toplo priporočala najprej Vampirsko Akademijo in nato še serijo Bloodlines, ki sta eni izmed mojih najljubših.



Če je kdo med vami že prebral to knjigo, naj deli svoje mnenje v komentarjih (vam je bila všeč tako zelo kot meni?).
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar